2 tips voor het uitvoeren van onderzoek als rechtsstudent

Legaal onderzoek verwijst naar het proces dat je gebruikt om de wetten te vinden en te identificeren, evenals andere bronnen die van toepassing zijn op de feiten van je zaak, zoals statuten, voorschriften en gerechtelijk adviezen. In de meeste gevallen heeft juridisch onderzoek als doel om ondersteuning te vinden voor een specifiek besluit in een juridische kwestie. Om je te helpen met het correct uitvoeren van legaal onderzoek, geven we je hier 3 belangrijke tips.

Vind relevante jurisprudentie en andere primaire rechtsbronnen

Wanneer je feiten hebt verzameld van een specifiek juridische kwestie, dan is het vervolgens belangrijk dat er relevante jurisprudentie wordt gevonden om je argumentatie te ondersteunen. Naast rechtelijke adviezen en beslissingen, is het ook belangrijk om op zoek te gaan naar relevante grondwetten en regelgevingen die van invloed zijn op je zaak. Wanneer opdrachtgevers bijvoorbeeld een onderzoek naar integriteitsschending laten uitvoeren, dan zal een strategisch adviesbureau zich hoogstwaarschijnlijk bezighouden met het recht dat te maken heeft met het behandelen van corruptie, frauduleuze praktijken, dwangpraktijken, inspectie- en controlerechten. De informatie die het meest relevant is hangt natuurlijk altijd af van de specifieke zaak, maar het is belangrijk dat primaire rechtsbronnen goed worden afgebakend om gerichter aan de slag te gaan.

Weet wanneer te stoppen

Bij het uitvoeren van juridisch onderzoek is het belangrijk om te weten dat het niet altijd mogelijk is om de exacte jurisprudentie te vinden. Als jij het gevoel hebt dat jij je onderzoeksmethoden goed uitvoert en niets meer relevants kunt vinden, dan is dat er waarschijnlijk ook niet. Zorg er daarom voor dat je jouw onderzoeksmethoden goed onder de knie hebt. Wanneer je daar geen steken laat vallen, dan kan je een boel tijd besparen door een goed overwogen punt te zetten achter elk onderzoek wanneer het daar uiteindelijk aan toe is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *