Problemen die zich voordoen bij warmtewisselaarsbuizen

Niet alleen industriële toepassingen, maar ook de CV-ketel in uw woning maakt dankbaar gebruik van een warmtewisselaar. Ook wel een heat exchanger genoemd, een cruciaal onderdeel voor veel processen. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat er warmte tussen twee mediums overgedragen kan worden, zonder dat die twee met elkaar in aanraking komen. Hierdoor kunnen warmtewisselaars zowel verwarmen als koelen. Hoewel een warmtewisselaar doorgaans niet uit bewegende onderdelen bestaat, een lange levensduur hebben en weinig onderhoud vereisen, zijn ze onderhevig aan een aantal bedreigingen. We hebben hier twee welbekende defecten voor u uitgelicht.

Buiscorrosie

Verreweg de grootste bedreiging voor buizenwarmtewisselaars die gebruik maken van koolstofstalen buizen, is oxidatie van het warmteoverdrachtsoppervlak van de buizen. Dit soort corrosie ontstaat door een reactie tussen zuurstof (O2) en ijzer (Fe2, Fe3), een van de meest waargenomen vormen van corrosie. Hierdoor komt er een opbouwende laag ijzeroxide (Fe2O3) op koolstofstalen buizen, wat leidt tot een vermindering van de warmte-doorlaatbaarheid en uiteindelijk de buizen aantast. Wanneer buiscorrosie zich voordoet, wordt dit vaak pas ontdekt op het moment dat de buizen zo gecorrodeerd zijn dat hun thermische prestaties afnemen, de buizen gaan lekken door perforatie of de vloeistofstroming aanzienlijk is verminderd. Het is daarom belangrijk dat onderhoud van een pijpplaat warmtewisselaar tijdig wordt uitgevoerd, om versleten buizen aan de binnenzijde te vervangen voordat er verdere schade ontstaat.

Stoom- of waterslag

Stoom- of waterslag kan leiden tot het scheuren of instorten van de mantel of de buizen van een warmtewisselaar. Dit soort kracht ontstaat wanneer er een drukstoot is geweest, normaal gesproken veroorzaakt door een plotselinge onderbreking van de koelwaterstroom, ook wel de snelle verdamping van stilstaand water of pompstoringen. Dit fenomeen kan worden waargenomen in voedingswaterverwarmers, waar hoge stoomdrukken de kans op stoom- of waterslag vergroten.

De meest waarschijnlijke slachtoffers van dit probleem zijn de warmtewisselaarsbuizen, hoewel schade alleen kan worden ontdekt bij inwendige inspectie of wanneer lekken zichtbaar worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *