Het verschil tussen een boekhouder en accountant

De functie van een boekhouder en accountant worden nog weleens door elkaar gehaald. Vaak wordt een accountant als een zakelijker persoon gezien dan een boekhouder. Echter zit er wel degelijk verschil tussen deze twee beroepen. Vooral als ondernemer krijg je te maken met beide beroepen, je zult hierin het verschil moeten weten om het juiste werk uit te besteden. 

Een accountant

Je kunt jezelf pas een accountant noemen als je hier ook daadwerkelijk een opleiding voor hebt gedaan. Je kunt onderscheid maken tussen een AA accountant en een RA accountant. Een AA accountant is een Accountant- Administratieconsulent, dit is een afgeronde accountancy opleiding aan op HBO niveau. Een RA accountant is een Registeraccountant, dit is een afgerond accountancy opleiding op Universitair niveau. De accountant in Houten verricht onder andere de controle van bedrijfsadministratie, boekhouding en jaarrekeningen controleren. Je kunt hiervoor bij Sterkenburg terecht!

Een boekhouder

Op het moment dat iemand verstand heeft van boekhouding, kan iemand zich als boekhouder noemen. Hier zich niet per se een opleiding aan vast en kan ook door ervaring opgebouwd worden. Een boekhouder houdt zich onder andere bezig met opstellen van jaarrekeningen, onderhouden van boekhouding en facturen opstellen. 

Verschil

Het verschil tussen een accountant en een boekhouder zit hem allereerst in de zekerheid van kennis. Van een accountant weet je zeker dat hij of zij een afgeronde opleiding accountancy heeft en bij een boekhouder kan dit ook iemand zijn die het door ervaring heeft opgebouwd. Wat betreft de werkzaamheden zit er vooral verschil in de controlerende en operationele kant. Een accountant heeft een meer controlerende functie, terwijl een boekhouder ook vooral operationeel actief is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *