Vijgenboom Ficus Carica kopen?

Bijna iedereen denkt dat een vijgenboom niet in het Nederlandse klimaat kan overleven. Dat is niet zo, wel moet u goed kijken welk ras geschikt is voor ons klimaat. U kunt een vijgenboom gewoon planten in de volle grond, u heeft er weinig onderhoud aan, u hoeft ze alleen wat te snoeien. Hij kan u en flinke oogst opleveren.

Het oogsten van de vijgen is afhankelijk van het ras, maar in Nederland is dat rond augustus of september. U kunt zien of voelen of ze rijp zijn, ze moeten eigenlijk dezelfde dag gegeten worden want dan zijn ze het lekkers.

Welke vijgenbomen zijn geschikt voor Nederland

Als u en vijgenboom wilt, kies dan een ras dat winterhard is. In een strenge winter kunnen ze wel bevriezen, maar dan bevriezen ze alleen boven de grond. Ze gaan gewoon weer groeien en de bevroren takken kunt u weghalen.

Welke rassen zijn winterhard:

Ficus Carica: winterhard in pot tot -12 met zoete donkere vrucht

Brown Turkey: winterhard met zoete donkere vrucht

Wat is de beste plaats om en vijgenboom te planten

de beste plek om een vijgenboom te planten is tegen de muur aan de zuidzijde, de muur houd zomers ook nog langer de warmte vast waardoor de vijgen sneller zullen rijpen. Anders kunt u ze het beste planten op en beschutte warme plek. En vijgenboom kunt u het best in de volle grond planten, dan is hij beter beschermt tegen de vorst. Ook mogen ze niet te nat staan, daarom kunt u ze het beste planten op een heuveltje.

Snoeien moet u altijd in de rustperiode doen, dit is bij ons van november tot februari.

U kunt ze goed terugsnoeien, als ze bijvoorbeeld tegen de muur staan, kunt u in principe alle takken die niet gelijk lopen met de muur bij de stam weg knippen. De takken die langs de muur lopen laat u zitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *